У току санација корита реке Груже

Домаћинства и пољопривредне парцеле на територији општине Кнић и града Краљева претрпели су велику штету током поплава када се излила река Гружа.

Захваљујући Канцеларији за јавна улагања Владе Републике Србије која је издвојила 12 милиона динара за сређивање деонице од пет километара у кориту реке Груже вишедеценијски проблем око уређења овог водотока биће решен.

Пољопривредници ће, сређивањем речног корита, несметано моћи да обрађују више од 10 хектара најквалитетније земље на којој успевају све пољопривредне културе.

Река Гружа је деценијама уназад задавала велике проблеме житељима Губеревца, Врбете и Лесковца на подручју општине Кнић, али и суседним селима која се налазе на подручју Краљева, а то су Закута, Петропоље и Сибница.

Речна бујица која надође од атмосферских падавина плавила је хектаре најплоднијих ораница.

Регулацијом корита реке Груже која је притока Западне Мораве, а у коју се улива десетак шумадијских река и потока, деценијски проблем биће решен.

Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије издвојила је за ову намену 12 милиона динара, а у наредном периоду биће уређено око 5 километара речног корита.

Мештани книћанских села и града Краљева који обрађују оранице на обалама реке Груже не крију задовољсто због ових радова.

Земља на којој успевају готово све пољопривредне кутуре налази се близу магистралних путева, па је превоз производа олакшан.

Са друге стране, наводњавање ораница водом из реке Груже условљава одличан род на засејаним површинама.

Заједнички пројекат сређивања реке Груже који су покренули општина Кнић и град Краљево препознали су надлежни у Канцеларији за јавна улагања, а највећи бенефит имаће мештани книћанских и краљевачких села.

Уређење горњег тока реке Груже је недавно завршено, на деоници од три километра. За ову намену из државне касе, односно Канцеларије за јавна улагања, издвојено је 9 милиона динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *