У Винско ракијском хабу обележен завршетак сезоне печења ракије

Према подацима из писаних докумената с почетка 19. века у Шумадији je скоро свако домаћинство имало своје казане за печење ракије и производило шљивовицу од сопствених сировина, пре свега од аутохтоних сорти шљиве.

Процењује се да се у Шумадији у просеку на 6.650 хектара, годишње произведе од 55.000 до 60.000 тона шљиве, од чега се од 10.000 до 15.000 тона, односно 20-25% прода као свежа или сушена шљива, док се преостала шљива преради у ракију шљивовицу.

Сваке године у ово време у Шумадији се завршава сезона печења ракије и почиње дегустација.

Прелазак из једног, за шумадијске дестилерије најзначајнијег и најактивнијег годишњег периода – крај кампање печења ракије, у време уживања за њихове купце, први пут је обележен у Винско ракијском хабу.

У жељи да тај догађај постане традиција, дестилерије и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, и Винско ракијски хаб, обележиле су његов почетак.

„Ми смо тек пре три године почели системски да приступамо нашој ракији, која је један од најбољих производа у свету у својој категорији, због чега је треба стратешки позиционирати.

Тај производ ствара веома висок степен додатне вредности и увезује у производни ланац много људи – од пољопривредника, прерађивача, до трговине и туризма“, рекао је Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и најавио да ће обележавање краја кампање печења ракије бити пракса сваке године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *