Успомена на британске болничарке

Народна  библиотека „Вук Караџић“ од 2014. године низом програма обележава стогодишњицу од Великог рата. 

Приближавањем 11. новембра када ће цела Европа и Србија обележити Дан примирја у Првом светском рату,  читав галеријски простор испуњен је изложбом „Болница Стобарт – Крагујевац 1915.“ аутора Татјане Јанковић.

Изложбу је подржало Министарство културе, док је објављивање књиге која документује сведочанства чланица мисије омогућио Град  Крагујевац који се придружује обележавању века од завршетка Првог светског рата.

Изложба  је окупила представнике свих градских Установа културе, као и представнике Градске организације Црвеног крста који су овом приликом доделили високо признање „Сребрни знак Црвеног крста Србије“ донаторима српског народа Росу Галбрајту, Бојани и Мајклу Харисон.

Изложба „Болница Стобарт, Крагујевац 1915.“ ауторке Татјане Јанковић, чији је реализатор Народна библиотека „Вук Караџић“ један је од најзначајнијих сегмената обележавања стогодишњице Првог светског рата у овој години.

У изложбеном простору поновни сусрет са судбоносним догађајима и изузетним појединцима.

Пажљивим одабиром оригиналних докумената и предмета великог броја збирки, осветљен је период пре једног века, када је Европом харао рат, праћен колонама рањених, гладних, оболелих од тифуса.

Крајем априла 1915. године у Крагујевац је стигла организована група од 45 чланова медицинског особља, хуманитарна мисија коју је предводила Мејбел Синклер Стобарт.

Од Лондона до Крагујевца путовале су месец дана.Уз помоћ Војне команде у Вашаришту је формирана пољска болница са 62 шатора у којима је само за шест месеци током 1915. лечено 20 хиљада пацијената.

Лечени су оболели војници од тифуса. У околним насељима отворено је још 6 диспанзера. Болест није мимоишла ни особље које је пожртвовано лечило и локално становништво.

У околним насељима отвара се још 6 диспанзера. У октобру храбре британске медицинске сестре крећу пут повлачења са српском војском.

Мејбл Синклер Стобарт  била је на челу јединице односно болнице током пута преко Албаније. То је само део драгоцене историјске грађе, која се читав век после завршетка Великог рата и даље прикупља, обрађује и проучава, рекао је историчар Дејан Ристић приликом отварања изложбе.

Србија и Крагујевац очували су успомену на храбре британске волонтерке, пожртвоване медицинске сестре.

Три чланице мисије: Др Елизабет Рос, Лорна Ферис и Мејбел Дирмер умрле и сахрањене у Крагујевцу, пут доброчинства између британског и српског народа оставиле су отворен.

Црвени крст Крагујевца доделио је за несебична дела признање „Сребрни знак Црвеног крста Србије“ донаторима и пријатељима који помажу народу у Крагујевцу,Новом Саду и на

Косову скоро двадесет година.Галбрајту Росу, Мајклу и Бојани Харисон.

Прва хуманитарна помоћ коју је реализовало ово троје људи упућена Крагујевцу стигла је пре три године и тежила је 16 тона, потом и другом посетом испоручено 23 тоне. Далеко више тежи чињеница да су посвећени српском народу.

За отварање изложбе „Болница Стобарт“ владало је велико интересовање крагујевачке јавности.

Поставка је отворена у галеријском простору Народне библиотеке „Вук Караџић“ до 24. новембра када ће свет ући у други век од сећања на Велики рат.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *