Владимир Ступњиков на Интернационалном фестивалу хармонике

Концертом победника такмичења у Кастелфидарду, Владимира Ступњикова из Русије, у сали Прве крагујевачке гимназије, званично је отворен 28. Интернационални фестивал уметника хармонике, један од највећих и најпрестижнијих фестивала класичне хармонике.

На овом међународном фестивалу солиста, који се ове године одржава од 11. до 16. новембра, традиционално наступају победници највећих светских такмичења хармоникаша између два Фестивала.

Организатор Интернационалног фестивала хармонике који се одржава још од 1988. године је Музички центар АД Либитум, под покровитељством града Крагујевца.

Интернационални фестивал уметника на хармоници отоврио је 23-годишњи Рус Владимир Ступњиков, коме је ово био трећи наступ у Крагујевцу.

Са 12 година почео је да наступа на интернационалним такмичењима младих музичара и до сада је освојио више од 30, углавном првих, награда на готово свим најзначајнијим светским такмичењима.

Последње у том низу су победе на Светском купу 2017. године и у Кастелфидарду, у Италији, прошле године. У Крагујевац је стигао из Португалије.

Фестивал је, у име града, отворио Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу, који је подсетио да локална самоуправа значајна средства издаваја за пројектно финансирање програма у култури који су важни за град и да је један од тих пројеката и Интернационални фестивал уметника хармонике, који Крагујевац поставља на културно-уметничку мапу Европе и света.

Према речима директора Фестивала, Милана Томића у сали Прве крагујевачке гиманзије, до 16. новермбра наступиће најбољи светски уметници на хармоници који долазе Италије, Молдавије, Кине, док ће се последње фестивалске вечери крагујевачкој публици представити камерни дуо из Словеније.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *