Жене мало одлучују!

Жене су мало заступљене на местима одлучивања, док су активности за унапређивање родне равноправности слабе, показало је истраживање које је спровео Заштитник грађана уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Резултати истраживања представљени су данас у Скупштини града Крагујевца на скупу којем су присуствовали предтавници јединица локалних самоуправа.

Истраживање, које је спроведено током 2017. године, имало је за циљ да се прикупе подаци о спровођењу политика и мера једнаких могућности, односно примени закона и пракси у области родне равноправности на локалном нивоу.

Резултати истраживања у 143 јединице локалне самоуправе говоре да је заступљеност жена на местима одлучивања веома мала, док је још мање учешће припадница ромске популације и жена са инвалидитетом.

Подаци су указали на недостатке родних политика и недовољне функционалности механизама за родну равноправност, који се у великом броју случајева не баве пословима за које су основани.

Крагујевац је први град у Србији који ће наредне године увести родно одговорно буџетирање како би унапредио родну равноправност.

Предуслов демократије је да жене и мушкарци имају равноправан приступ положајима моћи и одлучивања.

Закључено је да се то може омогућити изменама закона и прописивањем обавезних мера и квота.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *