10 минута: „Чувари културног наслеђа“ у Крагујевцу

Једна од најпрестижнијих интернационалних културно-модних манифестација на Балкану „Чувари културног наслеђа” одржана је у Крагујевцу у оквиру Међународног сајма туризма.

Чуварима културног наслеђа додељене су награде и признања изведен је сценски културно-уметнички перформанс Дивостинка, а приказане су и народне ношње из савременог угла.

Крагујевчанима који кроз своја залагања годинама чувају, негују и подржавају културно наслеђе и одолевају савременим трендовима које намеће друштво додељене су награде и признања у централном делу програма манифестације „Чувари културног наслеђа”.

Међу добитницима признања за вишедеценијску сарадњу и залагање када је реч о подршци традиционалних, културно-уметничких и модних манифестација је и Јелена Вуковић, директорка Радио телевизије Крагујевац. Добитници кажу да им ово признање много значи.

Међу добитницима награда су и гости који долазе из региона – Словеније, Грчке, Шпаније.

Са жељом да се свим генерацијама приближи значај очувања културног идентитета нашег народа, на манифестацији је представљен потпуно нови однос између културног наслеђа и савременог стваралаштва.

У сарадњи са дизајнерима из Словеније, представљена је колекција Дивостинка, инспирисана винчанском културом, као и народна ношња из савременог угла кроз уметничко-сценски перформанс СКЦ-а.

Традиција се увек рађа у прошлости и из ње извире, подсећају организатори догађаја.

Основни циљ манифестације јесте повећање свести о културном идентитету нашег народа и очување српске традиције и културе.

Органиозатори су концепт догађаја осмислили тако да кроз моду прикажу културу на прави начин.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *