10 минута: Значајне капиталне ивестиције у Крагујевцу

Влада Републике Србије препознала је Крагујевац и Шумадију као место са повољним географским положајем, добром инфраструктуром и одговорном локалном самоуправом па је за капиталне инвестиције значајне за град из државног буџета издвојила више милионска стредства.

Локална самоуправа је омогућила развијање значајних капиталних инвестиција које ће у наредном периоду потпуно променити слику града Крагујевца и животни стандард грађана.

Изградња Државног дата центра који ће радити на преко 10 хиљада квадрата а чија је вредност 30 милиона евра, представља капиталну инвестицију Владе Републике Србије која је позиционирала Крагујевац као “паметан град” у ком ће се развијати вештачка интелигенција.

Значајно место у развоју града припада и крагујевачком Универзитету на коме се образују млади академци у различитим областима и посебно АТ технологији.

Осим тога изградња Палате правде са 11 правосудних органа а за коју је држава издвојила 3 милијарде динара објединиће све правосудне органе на једном месту.

Капиталне инвестиције у области здравства које су планиране у наредном периоду су изградња нове зграде Клиничког центра у Крагујевцу, у ком се лечи преко два милиона грађана централне Србије као и изградња опште болнице у којој ће се лечити Крагујевчани.

Локација на којој ће се убудуће градити нова Аутобуска станица је на самом улазу у град поред Лепеничког булевара, некадашња локација “Сервиса 2”.

Реч је о објекту од 10 хиљада метара квадратних на коме ће саобраћати око 250 аутобуских међуградских линија и који ће имати модерну инфраструктуру и објекте.

Изградња јужне и северне обилазнице промениће слику града на Лепеници а Крагујевац повезати са значајним коридорима.
Повезивање са коридором 10 и путна деоница од 25 километара на путу Крагујевац – Баточина биће ускоро завршени.
Очекују се и радови на Гружанском коридору.

У плановима капиталних инвестиција значајним за град Крагујевац је и потпуна реконструкција система даљинског грејања.

Планирано је да се Крагујевчани убудуће греју на гас што је од великог значаја за живот људи у еколошкој средини.

Значајне инвестиције у области културе су недавно реализоване као што је Легат академика Николе Коке Јанковића који је отворен за посетиоце.

Поставка од три збирке скулптура, цртежа и студијског материјала, реплика атељеа са оригиналним намештајем, породичне фотографије вајара који је своја дела завештао родном граду проширио је правце у развијању туризма и културе у граду.

Поред легата завршена је и реплика куће Ђуре Јакшића, највећег романтичара 19. века, сликара и песника који је службовао у Крагујевцу радећи као професор сликања у Првој крагујевачкој гинмазији.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *