10 минута: У Државном Дата центру потписан Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Амазон

У Дражавном дата центру у Крагујевцу потписан је уговор о сарадњи између Владе Републике Србије и америчке компаније Амазон веб сервис.

Сарадња са једном од највећих технолошких компанија у свету има за циљ унапређење ИКТ сектора у Републици Србији као и пружање могућности младима да усаврше дигиталне вештине.

Годину дана након што је глобални ИТ гигант Оракл отворио регионални центар у Државном дата центру у Крагујевцу, једна од највећих компанија на свету када је реч о ИТ сектору и пружању клауд услуга потписала је у Крагујевцу уговор о сарадњи са Републиком Србијом.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је овом приликом истакао да потписивање меморандума са америчком компанијом Амазон представља успостављање сарадње у области иновација и економског развоја базираним на развоју и коришћењу клауд технологија.

Амазон као мултинационална технолошка компанија своје пословање базира на електронској трговини, рачунарству и вештачкој интелигенцији.

Највећа интернет компанија по приходима у свету од сада ће пословати и у Србији.

Партнерство са светским гигантом компанијом Амазон отвара врата у области дигитализације јавних услуга као и дигитализацији подршке ИКТ сектору у Републици Србији, рекла је након потписивања уговора о сарадњи премијерка Србије Ана Брнабић.

По речима Ане Брнабић очекује се да извоз услуга српског ИКТ сектора у свет ове године буде четири милијарде евра.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *