Адаптација куће Ђуре Јакшића

Кућа у старом језгру Крагујевца, која је у деветнаестом веку била дом Ђуре Јакшића, у којој је боравио током службовања, нажалост, деценијама је урушена.

Oд пре неколико година представља претњу по безбедност пролазника. Да би се овај објекат обновио, градска власт је планирала да се из буџета за 2018. годину издвоје средства за адаптацију куће, која ће бити реплика некадашњој и тиме сачувати успомена на овог великог сликара и песника.

Крајњи резултат, поред очувања баштине је и додатак туристичкој понуди Града Крагујевца.

Кућа Ђуре Јакшића која се налази у Карађорђевој улици број 36, деценима је урушена и представља ругло нашег града.

Преко педесет година била је стамбени објекат у којој су живеле породице. Касније, ноћно прибежиште оних који прекомерно користе алкохол и наркотике. А онда је и буквално почела да се урушава.

Због опасности по пролазнике, пре седам година је ограђена. Због великих критика које су годинама Крагујевчани истицали, али и нерешеног статуса куће, чији се кров урушио заједно са питањем чија је надлежност, локална власт сада је решена да сруши ову кућу и почне са изградњом реплике.

За ту намену биће издвојен новац из буџета који је усвојен за 2018. годину. Реплика куће Ђуре Јакшића биће део културног наслеђа, од великог значаја, како за град тако и за општу културу.

Песник и сликар Ђура Јакшић, боравио је у овој кући око две године током службовања у Крагујевцу. Оставио је неизбрисив траг у српској књижевности, просвети, сликарству.

Његов лик Београд и данас слави, а споменик Ђури Јакшићу у Скадарској улици незаобилазна је туристичка тачка ове боемске четврти. Исти циљ требало би да води и Крагујевчане.

Грађани и историчари су дали коначну реч. Према њиховом мишљењу, Ђура Јакшић заслужио је да се обнови кућа у којој је живео током свог прескромног живота.

На овај начин и град на Лепеници, сачуваће успомену на великог песника и сликара уз подсећање да је белег његовог стваралаштва остао утиснут и на лицу Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

 

One thought on “Адаптација куће Ђуре Јакшића”

  1. E, svasta! Replika je nova kuca, nije Djurina kuca! Djurina ima znacaj zato sto je njegova, sto bi rekao narod, dusa mu se vije tu. Ljudi bi dosli tu, jer je on bio tu. Mada, realno, svako ima svoje probleme, nema niko volje da mu posecuje kucu. Nova je samo bacanje para, kako god okrenes.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *