Адвокатска комора Крагујевац се прикључила протесту

Адвокати Србије, почев од данас, обуставили су рад на недељу дана, због убиства колеге Драгослава Мише Огњановића.

Овом протесту прикључила се и Адвокатска комора Крагујевац, која има 500 адвоката.

Како је саопштено, током обуставе рада адвокати ће судовима, тужилаштвима и другим органима достављати само поднеске и предузимати оне радње које су везане за наступање преклузивних рокова и заштите малолетних лица у случајевима породичног насиља.

Адвокатска комора Србије најавила је потпуну обуставу рада, што значи да адвокати неће радити ни хитне, притворске предмете.

Овим протестом адвокати скрећу пажњу јавности на ризик са којим се свакодневно суочавају у обављању своје професионалне делатности која има за циљ заштиту основних људских права и слобода и обезбеђења функционисања правде.

Зато захтевају од надлежних државних органа да без одлагања ставе у функцију све расположиве ресурсе како би убиство њиховог колеге било расветљено, а починиоци приведени правди.

Током обуставе рада адвокати неће присуствовати рочиштима за главну расправу и главне претресе пред судовима, затим пред тужилиштвима у истражним поступцима и поступцима преговора око примене опортунитета или споразума о кривици, неће приступити пред органима управе, јавним бележницима и приватним извршитељима и неће приступити у полицију у преткривичним поступцима, осим у случају пријема решења о задржавању и саслушања пред судом поводом одређивања притвора.

Из Адвокатске коморе Србије апелују на Министарство унутрашњих послова, Републичко јавно тужилаштво и Минстарство правде да се формира посебан истражни тим који би чинили преставници тужилаштва, полиције и адвокатуре, у циљу праћења и координисања активности које се предузимају на расветљавању овог злочина.

Адвокат Драгослав Миша Огњановић је убијен у суботу увече на Новом Београду, у блоку 23, док је његов син рањен у десну шаку.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *