Адвокатска комора Србије донела одлуку о тродневној обустави рада

Адвокати у Србији данас су обуставили рад, због објављених правних ставова Врховног касационог суда у вези са трошковима обраде банкарских кредита и наплате премије осигурања.

Одлуку Управног одбора Адвокатске коморе Србије и обустави рада испоштовали су и крагујевачки адвокати.

Врховни касациони суд је прошле недеље усвојио допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита и правни став о дозвољености уговарања премија осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Незадовољна поступком Врховног касационог суда, Адвокатска комора Србије је донела одлуку о тродневној обустави рада, уз образложење да Врховни касациони суд на овај начин нарушава правну сигурност грађана и мења досадашњу судску праксу.

Адвокатска комора Србије такође указује да допуна става Грађанског одељења Врховног касационог суда о дозвољености уговарања трошкова кредита, а без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова, доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана.

И поред различитости у ставовима адвоката, Адвокатска комора Србије сматра да је оваквим поступањем највиша судска инстанца у Републици Србији стала на страну економског интереса пословно – банкарских центара моћи.

У комори, такође, изражавају сумњу у независно поступање Врховног касационог суда у конкретном случају.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *