Крагујевац лидер у региону у области кардиоваскуларне физиологије

У Бања Луци је  од 20. до 23. септембра одржан велики медицински и научни скуп – 7. сусрети Евопске секције и 8. сусрети Северноамеричке секције Интернационалне академије кардоваскларних наука.

О кардиопротекцији и кардиометаболичким болестима говорили су највећи светски стручњаци из области кардиоваскуларних наука, међу којима су и оснивачи академије – професори Наранџана Дала, Роберто Боли, Гари Лопасчук, Бохуслав Ошдатал, Грант Пирс и Андрађ Варо.

На скупу је  представљен 151 научни апстракт, а запажено учешће имали су наставници и сарадници катедре за физиологију Факултета медицинских наука.

Скуп који је организовао Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, отворио је министар у Влади Републике Српске за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Срђан Рајчевић.

Декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић истакао је да је ово сигурно једна од највећих конференција које је Бања Лука имала у овом саставу.

”Искуства смо делом узели од колега из Крагујевца када су овакав скуп организовали пре две године и отуда моја велика захвалност декану ФМН у Крагујевцу проф. др Владимиру Јаковљевићу као и проф. др Драгану Ђурићу са Медицинског факултета у Београду који су промовисали наш регион, Србију а сада и РС”, рекао је проф. Шкрбић.

Поред водећих имена из области кардиоваскулраних истраживања из Европе и Северне Америке, учешће на овом скупу узео је и велики број професора и предавача из Канаде, Чешке, Мађарске, Србије, БиХ.

Запажен наступ, велики број стручних излагања и постера имали су наставници и сарадници крагујевачког Факултета, пре свега Катедре за физиологију и Центра за кардиоваскуларна истраживања.

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић је указао да се на оваквим скуповима окупљају најбољи стручњаци како би својим најновијим истраживањима, уз помоћ савремених технологија, смањили смртност од кардиоваскуларних болести.

На 7. сусретима Евопске секције и 8. сусретима Северноамеричке секције Интернационалне академије кардоваскларних наука додељене су и награде најбољим истраживачима.

Међу награђенима је и троје наставника и исарадника ФМН.

У категорији презентација награђена је доц. др Јована Брадић, док су Јасмина Сретеновић и Милош Равић награђени за постер презентације.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *