Амбасадорка Аустралије посетила Црвени Крст у Крагујевцу

Поводом обележавања 104. годишњице смрти докторке Елизабет Рос, амбасадорка Аустралије у Србији, Рут Стјуарт, посетила је Црвени крст Крагујевац, са циљем да додели награде ученицима најбољих ликовних и литерарних радовима на тему „Моје импресије о животу и делу Аустралијанке Олив Кинг“.

Овај конкурс је Црвени крст Крагујевац расписао у новембру прошле године, поводом отварања изложбе „Аустралијанка у српској војсци“ у Народном музеју.

На позив Црвеног крста одазвало се 48 особа различитог узраста, од којих је похваљено девет а награђено 6 учесника.

У Првом светском рату, на десетине храбрих жена из Велике Британије и Аустралије је дошло у Србију да пружи преко потребну хуманитарну помоћ.

Иако су Аустралијанке, на више начина, допринеле да се ублажи страдање српске војске и цивилног становништва, њихова храбра дела су на жалост, временом пала у заборав, по речима амбасадорке Рут Стјуарт. Међу њима је и Олив Кинг.

Свесрдна помоћ Олив Кинг српском народу је, за наше суграђане, била веома инспиративна, што је и показано у њиховим радовима.

Додели награда, присуствовали су и директори три основне школе, као и професори, који су мотивисали ученике да учествују на конкурсу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *