Апел на грађане да не пале ватру на отвореном

Управа за ванредне ситуације апелује на грађане да не пале остатке стрних усева, траву и смеће како би се смањио број пожара на отвореном.

Осим материјалне штете, грађанима прете и новчане казне у износу до 10.000 за физичка и од 300.000 до милион динара за правна лица.

Надлежне службе ће у наредном периоду обилазити терен и кажњавати грађане који не поштују законске одредбе.

Ватрогасци се сваке године у периоду након жетве суочавају са истим проблемом.

Иако то смањује квалитет земљишта, многи власници домаћинстава желе да се реше биљних остатака паљењем што често може имати неочекиване последице и нанети велику материјалну штету.

Управо из тог разлога, како би се смањио број пожара на отвореном, покренута је национална кампања да се не пали стрњика.

Закон забрањује овај начин решавања проблема са остацима житарица, травом и смећем у домаћинствима. За непоштовање прописа, осим материјалне штете, грађанима прете и новчане казне.

Сектор за ванредне ситуације ће, у сарадњи са надлежним службама, у наредном периоду појачати надзор и излазак на терен и процесуирати све грађане који не поштују законске одредбе са циљем да се смањи број пожара на отвореном и повећа безбедност грађана.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *