Апел Управе за ванредне ситуације

Када је реч о пожарима у грађевинским објектима, неки од најчешћих узрока њиховог настанка су неисправне или преоптерећене електричне инсталације, неисправни електрични уређаји или остављање укључених електричних уређаја без надзора, рекао је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Како би се превентивно деловало апелујемо на суграђане да приликом напуштања стамбених објеката обавезно провере да ли су искључили електричне уређаје попут клима уређаја или пуњача мобилних телефона.

Такође, предстојећи период, односно период од почетка па све до краја грејне сезоне карактерише повећање броја пожара на грађевинским објектима.

Разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без надзора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електроинсталација и неисправни електрични уређаји.

Све ове узроке можемо сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар.

Апелујемо на све наше грађане да буду одговорни према себи, својим породицама и својим комшијама – да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да не остављају укључене грејалице без надзора, да не преоптерећују електроинсталацију, да удаље намештај и други гориви материјал од грејних тела и да у случају настанка пожара позову ватрогасно-специјалистичку јединицу и слушају њихове савете, навео је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *