Апотекарска установа добија Галенску лабораторију

У оквиру Апотекарске установе у Крагујевцу до краја године требало би да почне изградња Галенске лабораторије.

Овај простор биће опремљен најсавременијим машинама за производњу галенских лекова, односно медикамената који се не справљају хемијским, већ једноставним апотекарским поступцима.

На територији Шумадије постоји укупно 27 апотека крагујевачке Апотекарске установе, од којих је 14 на градском подручју.

У њима се, осим лекова на рецепт и оних који су у слободној продаји, могу набавити и медикаменти који се справљају у централној лабораторији ове установе по препоруци лекара специјалисте.

Реч је о такозваним магистралним лековима којих нема у серијској производњи, а углавном су намењени пацијантима који се лече код дерматолога или гинеколога.

У лабораторији се праве и прашкасти и течни препарати за најмлађе пацијенте, прилагођени љиховом узрасту.

У централној лабораторији Апотекарске установе израђује се широка палета козметичких препарата. Компоненте за њихову производњу набављају се из увоза.

За справљање крема за негу коже, лосиона за чишћење лица, млека за сунчање за заштитним фактором и других производа задужен је стручни тим фармацеута.

Традиција израде козметичких производа у Апотекарској установи је дуга, а ови препарати могу се купити у свим државним апотекама по приступачној цени.

Изградња Галенске лабораторије, у којој би се производило више од 500 лекова, требало би да почне до краја године.

У новом простору биће смештена најсавременија опрема за ову намену. Док до тога не дође, у Апотекарској установи кажу да ће као и до сада бити ту за све пацијенте који користе магистралне лекове.

Палета козметичких производа који се праве у апотекарској лабораторији остаје иста.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *