“Ауто пијаца” на паркинзима

Продавци половних аутомобила на неколико паркиралишта у граду заузимају паркинг простор већ неколико месеци и на тај начин онемогућавају грађане да паркирају своја возила.

Најугроженија места су паркинг испред пијаце на Аеродрому, у насељу Централна радионица и на простору Месне заједнице 21. октобар код солитера Ипсилон.

У Градској управи за комуналне и инспекцијске послове наводе да су потпуно упознати са овим проблемом али да морају да поступају по предвиђеним законским прописима када је реч о уклањању аутомобила са паркинга.

Део тротоара на семафору у Ердоглији донедавно су заузимала половна возила која су у понуди за продају. Пешаци су свакодневно негодовали.

У намери да овај проблем реши Градска управа за комуналне и инспекцијске послове свакодневно је налагала Паук служби да уклања непрописно паркирана возила међу којима је било и оних која су у продаји и која су на том платоу недељама стајала паркирана.

Највећи проблем по грађане из три насеља је у томе што су продавци половних аутомобила нашли паркинг који се не плаћа и на тај начин се заштитили.

Право да уклони возило надлежни Градске управе за комуналне и инспекцијске послове имају у случају да је возило паркирано на делу тротоара, зелене површине, уколико нису регистрована или су паркирана ван обележеног места за паркинг.

Најдрастичнији пример формиране мини ауто пијаце на којој се продају возила је у насељу Аеродром, преко пута затворене Зелене пијаце, па грађани који пазаре на овој локацији нису у прилици да пронађу слободно паркинг место јер су сав простор заузели продавци половних аутомобила.

Ни житељи Аеродрома ни бројни суграђани из суседних месних заједница, који због практичне и обједињене тржнице пазаре у овом делу града, свакодневно до паркинга не могу ни да приђу, а викендом се број возила понуђених за продају увећава.

Непосредно упознати са проблемом на терену, надлежни Граске управе за комуналне и инспекцијске послове укључили су у решавање проблема “Паук службу” да уклони бар аутомобиле који немају регистарске таблице.

Иако на почетку ове приче, власника возила на продају није било у околини, до доласка паука врло брзо су се појавили на лицу места и своја возила одмах уклонили.

У овом случају, по Закону поступају и продавци половних аутомбола, јер имају право да истакну оглас и паркирају возило на било ком паркингу на територији Србије.

Са друге стране Градска управа за комуналне и инпекцијске послове не може да утиче да се уклоне аутомобили на којима је истакнут оглас за продају.

Тако се створила нерешива ситуација у овом тренутку, јер је на три места у граду створена ауто пијаца која се налази на паркингу и где није угрожен закон.

Како би се овај проблем превазишао у току је израда измене детаљне регулације у зони на Аеордрому.

Планирана је другачија организација наменски коришћене површине као и обезбеђење већег броја паркинг места.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

One thought on ““Ауто пијаца” на паркинзима”

  1. Problem je lako rešiv.U naselju “Aerodrm postupiti na isti način kao na parkingu u “Roda centru”.Postaviti rampu na ulazu na parking (ulaz da bude preko puta pekare “Jevtić”,a druga rampa na izlazu uizlazu kod tržnog centra “Maxi”.Prvih sat vremena da bude besplatno,a svaki naredni sat da se naplaćuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *