Бесплатне протезе за старије од 65 година

Пензионери старији од 65 година у Заводу за стоматологију могу да остваре право на бесплатну израду тоталне или парцијално акрилатне протезе.

Да би решили овај здравствени, естетски и хигијенски проблем ослобођени су дугих административних процедура.

Довољно је да у филијали Републичког завода за здравствено и социјално осигурање, попуне захтев и да се са тим документом обрате стоматологу државне стоматолошке амбуланте.

Крагујевачки Завод за стоматологију месечно у просеку уради 100 бесплатних протеза за особе старије од 65 година.

Седамдесет осмогодишњи Живомир Милутиновић пензионер из Крагујевца, долази већ дуже од месец дана у Завод за стоматологију да би му се направила протеза.

Пут до ње није нимало лак јер захтева пуно интервенција и времена. Проблеме са зубима решава већ дуже време и каже да је исхрана односно узимање чврсте хране без зуба отежано.

Живомир Милутиновић трди да је потребан и известан ниво храбрости. Ипак, погодност да се обезбеди протеза бесплатно за овог пензионера је драгоцена за квалитетан живот, али и кућни буџет.

Социјално угрожене категорије становништва, деца и пензионери преко 65 година за ове здравствено естетске захвате, односно уградњу протезе не плаћају надокнаду.

Потребе грађана су велике, с обзиром на број пензионера у Крагујевцу. За сада велико интересовање и захтеве пацијената намирују само два протетичара, који на месечном нивоу израђују око стотину протеза.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

3 thoughts on “Бесплатне протезе за старије од 65 година”

  1. Обратите се локалној филијали Републичког завода за здравствено и социјално осигурање, тамо се попуњава захтев.

  2. Korisnik sam zdravstveno zaštite doma zdravlja Ub. Imam 69 godina, penzionerka. Pokušavam već duže vreme da ostvarim pravo na besplatnu zubnu protezu ali uvek dobijem odgovor da nema mesta. I to traje. A koliko vidim i trajaće. Šta mi je činiti da u dogledno vreme ostvarim svoje pravo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *