„Бијело дугме“ у рок постави 28. јуна на Арсенал фесту у Крагујевцу

„Бијело дугме“, по многима највећи и најзначајнији бенд икада на простору бивше Југославије, стиже на Арсенал фест 2024 (27-29. јун), и то у рокенрол постави, најавили су организатори.

Великани који су се одавно уписали у историју музике засвираће на Меин стејџу Кнежевог арсенала друге фестивалске вечери, у петак 28. јуна, у склопу обележавања 50 година од објављивања првог албума „Кад би’ био бијело дугме“, 1974.

Деценијама уназад хваљени и широм света награђивани вођа бенда Горан Бреговић и екипа су, за ту прилику, решили да се врате рокерским аранжманима и да стотинама хиљада обожавалаца у региону, а и шире, подаре оне верзије непролазних песама које су их и учиниле ванвременским.

То ће учинити на ограниченом броју концерата ове године, а међу градовима који ће уживати у тој привилегији је и Крагујевац, па концерт Бијелог дугмета на Арсенал фесту носи и својеврсну дозу ексклузивитета.

Састав који је представљао не само музички, већ и друштвено-политички и социјални феномен на простору СФРЈ, постојао је активно од 1973. до 1989. године, а последњи пут су у форми рок бенда наступили 2005. на три велика концерта у Београду, Загребу и Сарајеву.

Публика које ће, ван сваке сумње, учинити да простор испред Меин Стејџа буде крцат, уживаће у хитовима из свих фаза рада групе: „Не спавај, мала моја, музика док свира“, „Селма“, „Тако ти је, мала моја, кад љуби Босанац“, „Сањао сам ноћас да те немам“, „На задњем сједисту мога аута“, „Пристао сам, бићу све што хоће“, „Ако можеш, заборави“, „Липе цвату“, „За Есму“, „Ружица си била, сада више ниси“, „Ђурђевдан“, „Ево, заклећу се“…

Вишедеценијску непролазност ових, и многих других песама у опусу Бијелог дугмета, Горан Бреговић, објашњава својим укусом „деце из породица средњег сталежа.

„Видео сам да мање-више свако у репертоару има неку пјесму ‘Дугмета’.

Нема много ствари које тако дуг период успеју да преживе.

Ја сам дете из средње класе, мој отац је био војно лице, мајка књиговођа.

Имам тај укус деце из породица средњег сталежа.

То је укус који је наш, нормалан, природан, и из тог укуса је та музика писана“, рекао је Бреговић.

Бијело дугме у рок маниру је на самом врху листе до сада потврђених извођача на 14. Арсенал фесту, а исте вечери, 28. јуна, загрмеће и рокери из Лас Вегаса, Palaye Royale.

На Арсеналу 2024 наступају и Здравко Чолић са симфонијским оркестром, Кијану Ривс са својим бендом Догстар, Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation, Sivert Hoyem, Circa Waves, Nik West, Lil Pump, Партибрејкерс, Гоблини, Кени није мртав, Јарболи…

Цена појединачних улазница за Арсенал фест 2024 је 2.500 динара, док комплет за све три фестивалске вечери кошта 5.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *