Близу 200 врста гљива на изложби у Крагујевцу

Традиционална, 21. по реду изложба гљива одржана је на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, у организацији Гљиварског друштва „Шумадија“.

Представљено је 168 различитих врста печурака.

Захваљујући Гљиварском друштву „Шумадија“ Природно-математички факултет у Крагујевцу овог викенда претворен је у изложбени простор.

Иако је ове године била велика суша, необичну поставку чинило је 168 различитих врста гљива, убраних претходних дана на падинама Копаоника, Голије, Гоча, Јелове горе и у околини Крагујевца.

Изложбу гљива, 21, по реду, отворила је Милка Аџић, почасни члан Гљиварског друштва „Шумадија“.

Једна до друге биле су изложене печурке од којих се припремају прави специјалитети у елитним домаћим и светским ресторанима.

Са изложбенх столова највише су мамиле најотровније гљиве предивних облика и невероватних боја. Изложба на ПМФ-у била је добра прилика да се крагујевачки ученици упознају са гљивама и захваљујући члановима овог гљиварског друштва, науче како да их разликују.

Гљиварско друштво „Шумадија“ је прво у Србији које захваљујући једном од чланова, има своју кућу у Аџиним ливадама, чија су врата увек отворена свим љубитељима природе и гљива.

Међу члановима овог друштва су и изузетни познаваоци гљива, попут Небојше Лукића, аутора прве српске монографије о макромицетама и Ненада Милосављевића, који се бави истраживањем гљива на Гочу и захваљујући коме је пописано више од 1200 врста макромицета, од којих се преко 200 налази на европским листама заштићених, ретких и угрожених врста.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *