Богати програми у култури обележили 2019. годину

Година за нама била је у знаку бројних догађаја у култури које је пропратила одлична посећености публике.

У Крагујевац су дошле награде и признања које су потрврдиле прегалаштво запослених у установама културе, оцењено је на конференцији која је одржана у Скупштини града.

Крагујевац представља пример добре праксе када је реч о организовању културих дешавања.

Према истраживањима које је спровео Завод за проучавање културног развијања у локалним самоуправама у Србији оцењено да је поред Новог Сада и Ниша у Крагујевцу одржано низ манифестација у култури које су пропраћене неуопоредиво већим бројем посетилаца у односу на раније године.

Креирање културне сцене града Крагујевца и стваралачки дух у установама културе потврдили су изузетни резултати постигнути у земљи и иностранству.

Богати културни прогарами пажљиво су бирани како би се изашло у сусрет захтевном и истанчаном укусу Крагујевчана.

У односу на раније године бележи се неупоредиво већи број посетилаца културних дешавања, оценио је члан Градског већа Миљан Бјелетић који је истакао да Крагујевац представља пример добре праксе у култури према истраживању Завода за проучавање културног развитка у локалним самоуправама.

Књажевско српски театар је после тридесет година остварио значајну награду на фестивалу Јоаким Вујић.

Фестивал у Алексинцу на коме су чествовали донео им је још једну награду.

Протекла година била је у знаку четири премијере а наредне године Књажевско српски театар обележиће 185 година постојања.

Позориште за децу остварило је низ награда и признања у земљи и иностранству.

Представа “Тихи дечак” обележила је ову сезону, представа која је награђена највећем бројем награда на фестивалу у Суботици.

Фестивал “Златна искра” има национални значај који подржава Министарство културе а у овом позоришту најављују богату позоришну сезону и наредне године.

Запажене резултате у кулрној сцени града бележи и крагујевачки Дом омладине који је ове године имао преко 20 хиљада посетилаца.

Програми ове установе културе намењени младима били су усмерени на богат музички програм, фестивале, малу позоришну сцену, кинотеку, изложбе фотографија.

Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић освојио је девет златних плакета на такмичењу Савеза аматера Србије. Издавачка делатност у Корацима ове године била је у занку објављених 20 нових издања свих жанрова.

У Корацима најављују Крагујевачке дане књиге у фебруару.

Када је реч о културним дешавањима неизоставно је поменути и крагујевачке акордеонисте чији су концерти обележени одличним репертоараом уз овације публике.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *