Боља координација месних заједница са Градском управом

Једна од тачака дневног реда на седници локалног паламента била је и Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о месној самоуправи која ће бити усклађена са законом, али у коју ће бити унете и новине.

По овој тачки дневног реда за дискусију се јавио више одборника.

На територији града Крагујевца постоји 78 месних заједница, а посао секретара у њима обавља 30 запослених који раде у Градској управи.

Задаци Савета грађана месних заједница су бројни, па је неопходно запослити једно лице које ће за рад у месној заједници примати симболичну накнаду од 9 хиљада динара месечно, сматра већина одборника.

Новина је да ће председник Савета грађана месне заједнице, моћи да предложи Савету, а Савет ће моћи да изгласа једну особу која ће им помагати у раду и за њих обављати административно – техничке послове.

Тај сарадник неће бити у радном односу у месној заједници, али ће имати право на новчану надокнаду коју ће одредити Градско веће на предлог надлежне Градске управе.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, наводи да локална самоуправа тежи ка равномерном развоју села и града, а да ће боља координација месних заједница са Градском управом бити омогућена ангажовањем једне особе која ће унапредити рад сваког Савета грађана месне заједнице.

Крагујевачка опозиција сматра да ангажовање грађана који ће уз новчану накнаду радити у Савету месних заједница представља велики ударац на градску касу и прилику за, како кажу, запошљвање страначких кадрова.

Крагујевачки одборници су на редовном заседању градског парламента донели, између осталог, и одлуку о промени назива улица.

Брегалничка ће убудуће носити име Перице Максимовића, а Лозничка улица у Угљешници промениће назив у улица Дарка Костића.

Сквер на месту где се налази Споменик стрељаним Србима, Јеврејима, Ромима и комунистима у Другом светском рату у Багремару, убудуће ће носити назив Трг Српско-јеврејског пријатељства, одлучено је једногласно на седници локалног парламента.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *