Борач – село раскошне лепоте и богате историје

Некада средњевековни утврђени град Борач, данас једно од села општине Кнић, плени изузетним природним лепотама и богатом историјом.

Ово шумадијско место посећују страни и домаћи туристи, излетници, планинари, бициклисти, љубитељи природе.

Сеоска школа ускоро ће обележити два века постојања. Локална самоуправа у Книћу настоји да искористи све ресурсе села и покрене савремену туристичку понуду ослоњену на природне знаменитости места.

У емисији „Шумадијски праг“ која је на нашем програму недељом у 12 часова говоримо о овом знаменитом селу и животној свакодневици Борчана.

Борачки крш, река која протиче кроз село, панораме изузетне лепоте, старе куће у шумадијском стилу, двестагодишња школска прича, црква из 1389. године, школски музеј, плене пажњу домаћих али и страних посетилаца који налазе пут до знаменитог села.

Локална самоуправа Кнић туристичку понуду развија са новим садржајима. Школска зграда је недавно обновљена. За те намене утрошено је пола милиона динара.

У школској згради изложени су многобројни експонати које су житељи поклонили школи. Предмети из свакодневног живота становника Борча, старе и ретке фотографије. За очувану историјску грађу планиран је посебан галеријски простор.

Животна свакодневица становника Борча испуњена је сеоским пословима. Људи се баве углавном сточарством али и другим гранама пољопривреде. У селу има засада малина и боровница.

Сеоске занатске радионице полако замиру, једино се још увек чује ударац у наковањ старог ковача. Живописно село богате историје и раскошних природних лепота годинама се налази на туристичкој мапи Шумадије.

Борач је и инспирација за ставарање уметничких фотографија, уља на платну, песама и кратих прича.

Једно од омиљених ловишта деспота Стефана Лазаревића са остцима велелепног утврђења у то време није разликовало од европских.

Легенда каже да је било дуго неосвојиво за Турке, али да је град пао када је једна баба Османлијама показала тајни улаз.

Данас Борач освајају и филмске екипе које у остацима утврђења имају средњовековну аутентичну сценографију.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Борач – село раскошне лепоте и богате историје”

  1. Zašto novinar nije upitao hoće li obnoviti tvrđavu despota Stefana, ako već računaju na turizam. To je logično, ali verovatno nepoželljno pitanje. Svi govore o turizmu, a ne spominju ono što bi trebalo da bude središnja tema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *