Крагујевац унапређује Географски информациони систем

Крагујевац је један од добитника сертификата о спровођењу пројеката који ће омогућити да локалне самоуправе развију и унапреде географски информациони систем.

Као пример добре праксе представљен је пројекат „Унапређење и развој ГИС-а града Крагујевца“.

На јавни позив за пројекте увођења и развој географских информационих система, Крагујевац је партнерски конкурисао са општинама Кнић и Рековац.

Реализацијом овог пројекта биће унапређен ГИС града Крагујевца и урађене ГИС апликације за Кнић и Рековац, у скаду са светским стандардима из ове области.

Град Крагујевац заједно са општинама Кнић и Рековац конкурисао је са пројектом „Унапређење и развој Географског информационог система“ вредним око 172 хиљаде евра.

Крагујевац је, међу првима у Србији, 2002. године, отпочео са развојем и коришћењем ГИС-а, свестан свих предности примене савремених ИТ решења, у циљу ефикаснијег рада локалне управе као јавног сервиса и бољег управљања градским ресурсима.

Имплементацијом ових модула у Географском информационом систему биће омогућен графички приказ радних локација на којима су евидентирани послови или кварови, па се на тај начин и визуелно може стећи увид у просторни распоред активности у циљу њихове ефикасније реализације.

Ови модули ће допринети већој транспарентности у раду градске власти, унапређењу функција одржавања комуналне инфраструктуре и квалитенијем сервису према потребама грађана.

Геодетским снимањем путне инфраструктуре технологијом мобилног мапирања, град Крагујевац и партнерске општине добиће свеобухватне базе података саобраћајница и јавних простора.

Локалне управе добиће квалитетну информациону основу за редовно одржавање и надградњу објеката надземне комуналне инфраструктуре, израду студија саобраћаја у циљу развоја квалитетнијег јавног превоза и ефикаснијег саобраћаја, пројеката замене постојеће енергетски неефикасне ефикаснијом ЛЕД расветом, као и пројеката озелењавања.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.