Брига о младима и у 2021. години

Већина реализованих програма омладинске политике у претходној години била је остварена у дигиталној форми, кроз он лајн састанке и договоре, што ће по свој прилици бити пракса и у овој, односно док се пандемија коронавируса не заврши.

Најважнији формални задатак је испуњен – формиран је Савет за младе града Крагујевца.

Улога Савета биће једна од кључних у решавању три најважнија проблема младих, а то су образовање, запошљавање и културни живот.

Ово тело омогућиће младима активно учествовање у доношењу одлука и умрежити различите институције које се баве младима.

Пратећи норме Закона о младима, Савет за младе формиран је као радно тело које подстиче, усклађује и прати активности у вези са развојем, остваривањем и спровођењем омладинске политике на локалном нивоу и предлаже мере за њено унапређење.

Области образовања, информисања, здравства, културе, спорта, равноправности полова, спречавања насиља и криминалитета, приступ правима и коришћење слободног времена, биће у фокусу  интересовања овог тела.

Савет за младе чине: помоћник градоначелника за омладину, представници Градског већа, Универзитета, Црвеног крста и неколико удружења која у свом програму имају активности намењене младима.

Новоформирано тело ради у интересу младих Крагујевчана и настоји да кроз умрежавање ученика, студената, незапослених и привредника створи колективну платформу као основу за решавање најважнијих проблема који тиште младу популацију.

Већина активности које ово тело реализује је на самом старту у измењеним околностима, односно са дистанце и уз присуство ограниченог броја учесника на скуповима.

Шта млади Крагујевчани који гравитирају око новог радног тела локалне власти могу да очекују у наредној години?

Младима је додељена и улога кључне карике у повезивању градских институција које у својим делатностима дотичу њихову попилацију, а једна од првих иницијатива била је повезивање Универзитета и Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић”.

Јовановић сматра да ће заједничким пројектима доћи до јачања веза између ове две установе, размене искустава, али и очувања традиционалних вредности.

Град Крагујевац ће и у наредном периоду радити на испитивању потреба младих и реализацији међународних, националних и локланих пројеката, како би се побољшао положај млађе популације и унапредила омладинска политика.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *