Циркуларна економија – модел за будућност

У оквиру програма „Клајмет кик едукације“ и „Пионири у пракси“ данас је у Крагујевцу одржано предавање под називом “Циркуларна економија – Свет, Европа и Србија”.

Реч је о новом моделу “производ – отпад – производ”, кроз што већу поновну употребу материјала који су завршили свој животни циклус.

На данашњем предавању Циркуларна економија Свет, Европа и Србија, могло се чути о новом моделу привређивања “циркуларне економије”, који обећава ефикаснију употребу оскудних ресурса и енергије.

Србија на том путу може наћи бројне бенефите, а савет стручњака у овом пољу је да имплементација креће од градског нивоа управе.

Последица дугогодишњег привређивања заснованог на линеарној економији је 3500 дивљих сметлишта у Србији и само осам санитарних регионалних депонија, док се на годишњем нивоу рециклира само 5 до 7 одсто отпада.

Град Крагујевац је на време препознао увођење новог модела циркуларне економије.

Појам циркуларне економије према речима Јасмине Предојевић Симовић помоћника градоначелника наћи ће се у новој стратегији одрживог развоја Града Крагујевца као један од битнијих принципа модерне економије.

Један од циљева пројекта је и да упознају младе Крагујевца са концептом циркуларне економије, развијајући Зеро карбон друштво.

Све то кроз радионице, рад у тимовима и едукацију на практичним решавањима проблема, кроз подршку у спровођењу њихових оригиналних пројеката.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *