Да ли су млади довољно информисани о очувању репродуктивног здравља?

Очување репродуктивног здравља младих, тема је трибине коју су организовали Министарство за бригу о породици и демографију, град Крагујевац и Канцеларија за младе.

Иако су адолесцентима информације доступне на сваком кораку, младима у Србији је и даље непријатно да се обрате за савет о репродуктивном здрављу.

Ресорно министарство и локална самоуправа низом мера подршке настоје да побољшају демографску слику у Србији, а једна од важних карика је очување репродуктивног здравља младих, припрема за родитељство и оснаживање породице.

Међутим, препреке постоје на првом кораку, јер је брига о репродуктивном здрављу младих још увек табу тема међу средњошколском популацијом.

Млади су и даље оптерећени конзервативним начином размишљања. Устручавају се и не знају где и коме треба да се обрате за савет када је реч о очувању репродуктивног здравља.

Процес ослобађања младих од предрасуда и устручавања да посете неко саветовалиште је дуг и спор.

Испоставило се да су вршњачки едукатори на ову тему били добар потез, али њих нема довољно.

Учесници трибине су мишљења да би требало да се о репродуктивном здрављу младих више говори у ђачким и студентским парламентима.

Град Крагујевац низом мера ради проактивно у мисији очувања породице од финансирање вантелесне оплодње, преко бесплатног превоза и боравка деце у приватним вртићима до набавке уџбеника за прваке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *