Дан државности у Крагујевцу

Сваке године свечано се срећемо на Сретење да утврдимо дуг који имамо према прецима и да подсетимо на обавезе које имамо према потомцима, изјавила је у Крагујевцу, поводом Дана државности Србије, Марија Обрадовић, министарка за државну управу и локалну самоуправу.

Обрадовић је, казивајући Сретењску беседу, на свечаној академији, која је поводом 186 година од оснивања првог српског устава одржана у здању Старе скупштине, подсетила да је у Крагујевцу рођена модерна Србија и додала да морамо да имамо одговорност према историјској вредности тих догађаја.

Наш задатак је да Сретење буде живо, присутно у нашем друштву, школству, животима, јер на управо оно подсећа где смо били, где смо сада и у ком правцу морамо да идемо, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је рекао да је управо Сретењски устав ограничио Милошеву власт и омогућио да сви грађани буду једнаки пред законом.

Дашић је подсетио да Сретењски устав донет у Крагујевцу пре 186 година слави улазак Кнежевине Србије међу уређене модерне државе свога доба са уставом као врховним уставотворним документом.

Сретењски устав проглашен је у Крагујевцу, на овом месту, пред 2.400 народних прфедставника и више од 10 хиљада шумадијских домаћина, учених и неписмених људи који су препознали историјски тренутак, нагласио је градоначелник и објаснио да ове године због пандемије корона вируса рођендан државности прослављамо скромније, али „да настављамо да развијамо Крагујевац.

У уметничком делу програма поводом Дана државности изведен је драмски приказ „Завештање“ према тексту Владмира Ђорђевића и у режији Драгана Јаковљевића, док је у музичком делу програма наступио оркестар Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *