Данас је Светски дан телевизије

Резолуцијом из 1996. године, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. новембар Даном телевизије.

Установљен због чињенице да је телевизија главни инструмент у информисању и утицају на јавно мњење.

Tелевизија олакшава друштвену и културну комуникацију и подстиче сарадњу и партнерство у свету.

Грађани Крагујeвца од јесени 1995. године прате програм РТК, која је после 23 године са сопственом продукцијом, осавремењеном техником ужива и даље велико поверење гледалаца у локалној средини.

Радио телевизија Крагујевац послала је програм у етар најпре на радију 18. јануара 1970. године, да би од јесени 1995. са радом почела и телевизија, која је непрекидно радила до децембра 2016. године када је дошло до кулминације проблема неуспене приватизације.

Уз велику подршку грађана Крагујевца, који су потписали петицију за опстанак некада једне од најзначајнијих медијских кућа у Србији, поништена је приватизација.

Уредбом Владе Србије власништво над РТК препуштено је граду Крагујевцу.

У међувремену, намирена су заостала вишемилионска дуговања, од којих су нека била стара десет година, односно датирају из периода пре приватизације: регулаторним телима, струковним удружењима, пореској управи, јавним предузећима, као и запосленима.

Потом је замењена дотрајала опрема која није обновљена скоро 15 година, а што је за свет телевизијске технологије која се непрекидно усавршава погубно.

Данас телевизија Крагујевац са невероватно малим бројем запослених за медијску кућу која производи већи део програма из своје продукције има све дозволе за емитовање радијског и тв програма који се ствара у HD формату.

Грађани Крагујевца задовољни су емисијама.

Први аналогни телевизијски програм високе резолуције емитован је 1936. у Великој Британији.

Долазак даљинских управљача 1980. обрадовао је љубитеље магичне кутије, који су до тад морали да устану да би променили канал.

Нагледаније емисије су глобални догађаји, као што су Олимпијске игре и Светска првенства у фудбалу.

Данас је телевизија, претеча свих накнадних усавршавања електронских медија, и даље важно средство информација о животу на планети, оном из прошлости, из садашњости и с погледом у будућност.

23. августа 1958. године, почело је емитовање телевизијског програма у Србији.

Телевизија Београд се по први пут обратила свом, у почетку малобројном гледалишту.

Телевизори су били постављени на најпрометнијим местима у градовима Србије, јер је цена телевизора тада износила 20 просечних плата.

Шездесет година касније, грађани Србије просeчно у кући имају два тв пријемника и могу да прате програм националних и кабловских канала односно да бирају неки од стотину и више понуђених канала.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *