Дани савременог руског документарног филма у Крагујевцу

Руски кутак из Крагујевца и Центар Руског географског друштва у Србији организовали су Дане савременог руског докуменатарног филма у галерији Куће Ђуре Јакшића.

Дводневни културни програм отворен је филмом „Од дужности и заклетве не одустај“, који је посвећен руском архитекти Николају Краснову.

Дводневни културни програм у Кући Ђуре Јакшића, посвећен је Русији, човеку који је обележио архитектуру 20. века, најзначајнијем руском манастиру и граду Пскову.

Први приказани филм „Од дужности и заклетве не одустај“, посвећен је Николају Краснову, руском архитекти династичких породица царске Русије и Краљевине Србије.

Радио је као лични архитекта на царском двору Романових 30 година, а у својим касним 50-им долази у Србију где ствара неке од најпознатијих објеката који су проглашени за споменике културе у Србији.

Данашње зграде Владе Србије и Министарства унутрашњих послова, део су Красновог уметничког рада, који и сада краси главни град Србије.

Сарадња Руског кутка из Крагујевца и Центра Руског географског друштва из Београда, траје неколико година, а сваки пројекат ове две институције привлачи све више пажње поштовалаца руске културе.

Руски кутак који се налази у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу, организује културне догађаје и током пандемије за све полазнике курса руског језика, али и за љубитеље руске уметности.

У оквиру фестивала, емитовани су филмови о најстаријем манастиру у Русији и једном од најживописнијих руских градова, који својом прошлошћу и верским наслеђем сведочи о ратним разарањима.

Извештава новинарка РТК Mарина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *