Делегација Книћa са министром Триваном о бројним еколошким проблемима

На територији општине Кнић налази се водена акумулација Гружа са које се пијаћом водом снабдева више од 300 хиљада грађана, па је неопходно што пре предузети све мере како би ова водена површина била сачувана од загађења.

На обалама Гружанског језера саграђене су куће, направљено је викенд насеље, а током лета језеро је једна од најпосећенијих туристичких атракција Шумадије.

Посећују га риболовци, купачи и љубитељи природе који, при том, загађују воду.

Челници Кнића састали су се са министром заштите животне средине Гораном Триваном како би разговарали о еколошким проблемима са којима се суочава ова шумадијска општина.

У разговору са министром заштите животне средине Гораном Триваном, председник општине Кнић Мирослав Николић навео је да је та мала и неразвијена варошица у којој је 36 сеоских насеља суочена са бројним проблемима, од комуналног отпада, отпадних вода, дивљим депонијама и смећа које се акумулира на обалама Гружанског језера.

Представници локалне администрације у Книћу кажу да је састанак са министром за заштиту животне средине била је добра прилика за почетак решавања деценијских проблема са којим се суочавају грађани ове шумадијске општине.

Наша земља има најмање површинских вода у региону, па је због тога веома важно да се сачувају вештачке акумулације које обезбеђују водоснабдевање грађана пијаћом водом, попут језера Гружа, сматрају у Министарству за заштиту животне средине.

Додају да Министарство пружа стручну и финансијску подршку општинама у Србији у изради пројектно-техничке документације. Тако ће се наћи решење које ће бити еколошки, економски, друштвено исплативо и корисно.

Јавно комунално предузеће Водовод и канализација годинама уназад указује на проблеме дивље градње на обалама водене акумулације Гружа.

Риболовци, купачи и многобројни љубитељи природе додатно угрожавају еколошку слику Гружанског језера са кога се пијаћом водом снабдева град Крагујевац, општине Кнић и Баточина.

Посао око еколошког уређења свих површина на територији општине Кнић је обиман и веома комплексан, наводе у овој локалној самоуправи.

Ипак, неопходно је што пре почети са решавањем бројних еколошких проблема, што је од немерљивог значаја за живот људи у овом делу Шумадије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *