Право време за припрему земље за јесењу сетву

Прошла јесен била је изузетно тешка за сетву стрних жита. Да би што лакше ушли у овогодишњи процес, за сада малобројни пољопривредници, њих 20 посто, припремају земљу за јесењу сетву.

Поступак припреме земље већина ратара избегава, јер је нешто скупљи, захтева додатно гориво, радну снагу, али је захвалнији јер уколико се добро припреми површински слој тла и јесења сетва биће лакша.

Највећи проблем је утицати на пољопривреднике да промене навике и да уђу у поступак припреме, а не да спаљују стрништа на њивама за које се плаћају и казне због угрожавања безбедности.

Озбиљни пољопривредни произвођачи након жетве започињу са припремом својих ораница.

Они плитко обрађују земљиште и користе најављено краткотрајно захлађење како би уклонили стрништа. Овај поступак умногоме олакшава следеће кораке на њивама.

У пракси већина пољопривредника не спроводи ове агро техничке мере ни препоруке струке.

Разлог је или недостатак горива, или недостатак људи, односно радне снаге на пољима.

Стручњаци подстичу ратаре да обаве припрему, јер у том случају са мање енергије добијају бржу и квалитетнију сетву која је само прошле године трајала скоро до децембра.

Уз то, решавају се корова на прихватљив и користан начин. Неповољан почетак прошле јесени донео је ипак солидне количине приноса пшенице.

Под пшеницом се на подручју Шумадије налази 20 хиљада хектара. Међутим, стручњаци наглашавају да је било и примера да су поједини ратари остали без икаквог приноса јер је прво одуство влаге, а потом поплава, на многим њивама под пшеницом оставило само штету.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *