Добар род пшенице у Шумадији

У Шумадији је под житарицама 25 хиљада хектара, а жетва пшенице требало би да буде обављена за неколико дана.

Овогодишњи род је добар, кажу стручњаци који најављују да ће принос пшенице износити око четири и по тоне по хектару.

На подручју Војводине већ су пали први снопови јечма.

Ова култура је на много мањим површинама у односу на ранији период, а очекује се да ће принос јечма по хектару износити око три и по тоне.

Пролеће је било хладно и кишовито, а такви временски услови утицали су на жетву ратарских култура.

Пољопривредници чекају да се устали топло и сунчано време без падавина јер агрометеоролошки услови диктирају обављање предстојеће жетве.

Хлебно зрно је доброг квалитета, кажу надлежни који саветују ратаре да не журе са жетвом, али да ипак припреме пољопривредну механизацију за овај обиман посао.

У Шумадији се очекује принос од око четири и по тоне по хектару, а најквалитетнија пшеница је у равничарским деловима општина Шумадијског округа.

У Центру за стрна жита су најбоље селекције стрних жита, а када је реч о сортименту одређених култура ова научна установа је без премца у земљи.

Ове године се након обавељене жетве у Србији очекује принос од око 3 милиона тона пшенице.

Тај принос указује да ће залихе пшенице бити на завидном нивоу и да се за сада не очекује већа цена хлебног зрна по килограму.

Цена пшенице условиће и цену хлеба и производа од брашна, а судећи по овогодишњем добром роду не очекују се поскупљење на тржишту.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *