Дочек за фамозну шесторку из Стразбура

За студенте Правног факултета, победнике Трансевропског такмичења из области људских права пред Европским судом у Стразбуру, на матичном факултету приређен је свечани дочек коме су присуствовале колеге студенти, професори, представници Министарства просвете, Националног савета за високо образовање, тужилаштва, полиције, адвокатуре, правосуђа.

Како је навео у изјави за Телевизију Крагујевац, њихов ментор доцент Вељко Турањанин, успех који су постигли млади будући правници је од изузетног значаја, јер се нико пре њих није на овај начин припремао.

Они су на енглеском језику представили симулацију поступка кршења људских права на примеру Сирије, па је поред права, било неопходно и додатно познавање тренутне геополитичке ситуације у свету.

Крагујевчани су победили нордијски тим, иако највећи број изгубљених пресуда за кршење људских права има управо Србија пред истим судом у Стрзбуру.

Трансевопско такмичење из области људских права пред Европским судом у Стразбуру ове године обележила је победа студената из Србије.

Крагујевчани: Саша Туцаковић, Урош Лазаревић, Амина Ровчанин, Јелена Станисављевић, Дијана Стефановић, Невена Јовановић и њихов ментор доцент Вељко Турањанин осветлили су знањем лице крагујевачког Правног факулета, али и земљу и високообразовни систем у Србији.

Теоријске и практичне припреме су трајале више од годину дана. Циклус такмичења за Европски суд у Стразбуру добио је заокрет прошлогодишњом победом у Македонији. Тада су се Крагујевчани, односно Друштво Димитрије Давидовић са Правног факултета, суочили са чињеницом да је пред њима финале. А у финалу победници Нордијске лиге.

Свечани пријем на матичном факултету пратила је и додела. Шеф катедре за кривично право, професорка Снежана Соковић уручила је већ фамозној шесторци одликовања.

Студенте који су освојили признање у Стразбуру дочекали су и представници Министарства просвете и Националног савета за високо образовање.

Освојено прво место студената крагујевачког Правног факултета пред Европским судом за људска права у Стразбуру одјекнуло је у универзитетској заједници.

Представља изузетан успех за овдашњи факултет, али и државу. Шесторо младих будућих правника сада су у посебном рангу,што значи да својим знањем могу да помогну домаћем, али и европском законодавству.

Новац за пут и боравак у Стразбуру обезбедиле су старије колеге-узори, крагујевачки адвокати и Комора.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *