„Док је светла биће и Тесле“

Занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, инспирисаним животом и радом Николе Тесле прослављен је дан рођења нашег највећег научника.

Крагујевац се придружио обележевању дана рођења Николе Тесле. На Институту за физику организована је манифестација под називом „Путевима Николе Тесле“.

Један је од најпозантијих српских и светских научника из области физике, електротехнике и радиотехнике Никола Тесла рођен је пре 162 године.

Заслужан је за стил живота какав човечанство има у 21. веку. Иако су околности његовог рада непосредно пре смрти у хотелској соби у Њу Јорку остале под велом мистерије скоро век касније стиже планетарно признање према овом генију, јер је из деценије у деценију само потврђено да је Никола Тесла мислио, радио и стварао испред времена.

У неке од најзначајнијих проналазака за које је заслужан спадају полифазни систем, обртно магнетно поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Био је главни промотер технике преноса електричне енергије наизменичном струјом а сматра се и проналазачем радија.

Аутор је више од 700 патената регистрованих у 25 земаља света. Крагујевачки институт за физику поседује вероватно највећу збирку Теслиних патената за које су заслужни професори, асистенти и студенти овог факултета.

На манифестацији која је организована поводом дана рођења нашег научника посетиоци су имали прилике да виде неке од многобројних изума који и данас остављају без даха.

Организатори су манифестацију прилагодили најширој публици па је хол Института за физику био место где су се на овај важан дан за науку окупили Теслини поштоваоци свих узраста.

Професори и студенти су на стручан начин презентовали богату збирку патенанта и давали одговоре на сва питања посетилаца.

Манифестацију је организовао Природно математички факултет у оквиру међународног пројекта Путевима Николе Тесле уз сарадњу са Канцеларијом за младе.

Тесла је једини Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, мера за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља – Тесла.

По њему је назван ауто, индустрија техничких уређаја, један ауто, чак и рок група. Многе институције и школе у нашој земљи назване су по славном научнику, а одлуком Владе Србије из 2010. године дан рођења Николе Тесле 10. јул проглашен је Даном науке у Србији.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.