Мала грација из Љубичевца запажена у Шпанији

Балетском кореографијом “Вила јоргована”, седмогодишња Марија Милошевић из Љубичевца, освојила је треће место на такмичењу у Шпанији.

Балетска школа “Аплауз” подржала је Маријино учешће на такмичењу у нади да ће у наредном периоду поред ове освајати још награда.

Седмогодишња девојчица је из села Љубичевац, које се налази недалеко од Страгара, у коме је школа затворена пре деценију, а у месту је остало само двадесетак житеља и то већином преко 60 година.

Марија Милошевић путује до основне школе “Радоје Домановић” и има времена да се посвети балету за који је изузетно талентована што је потврђено наградом из Шпаније.

Са само четири године Марија Милошевић почела је да похађа балет. Та чињеница не би била необична, да ова седмогодишња девојчица на часове кореографије не долази из села Љубичевац.

И не само на часове балета, већ и редовно школовање, које похађа отприлике 30 километара од места у коме је све стало.
Малу Марију Милошевић која је љубав према балету исказала у најранијем периоду детињства родитељи подржавају.

Рад и труд девојчице огледа се кроз многобројне награде. За назначајнију се недавно изборила у Шпанији. Треће место сија као прво.

Седмогодишња Марија, највише времена посвећује самој техници балетске игре, коју касније користи на сценама позоришта и такмичењима, која су показатељи колико је напредовала.

Али и шта треба увежбати.Марија је својеврсни пример да се правилан развој детета најбоље постиже кроз одређену физичку активност.

Децу треба усмеравати у правцу да сами одаберу подијум или полигон који им се највише допада и на њему постићи најбоље резултате.

Село Љубичевац настало почетком 19 века, у коме је некада све бујало од живота, више од деценије нема ђака у школи. Данас петоро деце из овог села школује се у Крагујевцу.

У месту је остало око 20 становника, и то са преко 60 година. Зато је пример успеха и воље седмогодишње Марије Милошевић несвакидашњи.

За село недалеко од Страгара – својеврсни понос и охрабрење да су преостала деца из Љубичевца марљива и примерна.

Седмогодишња Марија Милошевић трудиће се да балетску каријеру настави узлазном путањом. Поред грациозности за то је потребно изградити самопоуздање, стилизован покрет и став који су кључни фактори за балетску сцену.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *