Другачији приступ проблему породичног насиља

После годину дана примене пројекта „Стандаризација програма рада са починиоцима насиља у породици са одговарајућом подршком жртвама“ одржана је завршна конференција на којој су резимирани резултати програма, који коренито мења приступ проблему породичног насиља, односно бави се починиоцима насиља после свих спроведених правних поступака.

Пројекат реализују Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“, Саветовалиште за брак и породицу и „Оаза сигурности“.

Проблем породичног насиља није ни нов, ни непознат. У покушају сузбијања црне статистике, која показује да је 2018. године убијена 31 жена,ове године 10, а 43-је деце остало без родитеља, упућено пет хиљада пријава и изречено 1500 мера, укључили су се држава, локалне админстрације, Центри за социјални рад и невладин сектор.

Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ у оквиру Саветовалишта за брак и породицу и Оаза сигурности пилотирали су предлог стандарда програма рада са починиоцима насиља у партнерским односима.

Подржава га локална самоуправа, финансира Развојни програм Уједињених нација.

Од пилот пројекта очекује се усклађивање програма рада са починиоцима насиља са одредбама Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Завршна конференција окупила је представнике удружења која, пружaњем услуга, развијају локалне сервисе подршке Центра за социјални рад и тужилаштва.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.