Друштво гуслара „Карађорђе“ обележило 40 година постојања

Друштво гуслара „Карађорђе“ из Крагујевца обележило је четрдесет година постојања. Традиционалну Светосавску академију гуслари организују последњих 16 година.

Поводом обележавања јубилеја, у Крагујевац су дошли гуслари из земље и региона, који су уз гусле, казивали епске стихове.

Најуспешнијим гусларима и онима који су дали велики допринос у очувању певања уз гусле додељене су награде и признања. Манифестација је организована под покровитељством града Крагујевца.

Отварајући Светосавску академију Друштва гуслара „Карађорђе“ члан Градског већа за образовање, Недељко Манојловић рекао је да је певање уз гусле, као нематерјално културно добро, под заштитом Унеска.

Српска историја сачувана је кроз епске стихове, а певање уз гусле вековима се преноси кроз генерације предака на потомке.

Гуслари предано чувају српско културно наслеђе, а осим певања уз гусле, Унеско је на листу нематерјалне културне баштине сврстао и српско коло и крсну славу.

Друштво гуслара „Карађорђе“ традиционално организује Светосавску академију већ шеснаест година за редом.

Очување светосавља и традиционалних вредности кроз певање уз гусле предано чувају чланови Друштва гуслара.

Најуспешнијим гусларима као и појединцима који су дали највећи допринос у раду Друштва гуслара „Карађорђе“ додељене су награде и признања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *