“Дух сретењске Србије води и инспирише и данас”

Председница владе Србије Ана Брнабић поручила је у Орашцу где је одражана државна церемонија обележавања Дана државности – Сретење, да дух сретењске Србије води и инспирише и данас када је Србија постала јака и модерна држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији.

На свечаности коју су предводила са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, она је поручила да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замилисмо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабележене изазове.

“И у времену кризе родољубиви и слободарски пламен Сретења наставља да букти у нашим срцима”, поручила је Брнабић и додала поруке устанка и Сретењског устава горе као неугасив пламен слободе.

Инспирисана сретењским духом Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабић.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић која је у лично и у име грађна Републике Српске честитала грађанима Србије и руководству Дан државности уз жељу да свако заједничко окупљање буде знак још чвршћег јединства и заједништва Србије и Републике Српске поручила је да је данашња Србија је доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац са оним изазовима које носи будућност.

Церемонија је почела поменом који служио епископ шумадијски Јован, након чега су Брнабић и Цвијановић положиле венце код споменика вожду Карађорђу.

Оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Србије “Боже правде”, а у оквиру културно-уметничког програма изведена је песма “Востани Сербије” и монолог Карађорђа.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије Маја Поповић, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Дарија Кисић Тепавчевић, Ирена Вујовић, Новица Тончев, као представници дипломатског кора, Војске Србије.

Због епидемиолшке ситуације обележавању Дана државности присуствовао је мањи број грађана него претходних година.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *