Све већи број деце оболеле од рака, помозимо!

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се 15. фебруара.

Овај дан установљен је 2002. године од стране Међународне конференције удружења родитеља, а званично је сврстан у календар здравствених догађаја који се обележавају и у нашој земљи.

У Крагујевцу је овај дан обележен како би се скренула пажња јавности и упутила порука свим грађанима да помогну родитељима оболеле деце који су окупљени у Национално удружење родитеља деце оболеле од рака.

Малигне болести представљају глобални здравствени проблем код деце, а малишани најчешће оболевају од леукемије, тумора, лимфома и других малигних болести, наглашавају у Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака.

Делећи балоне и промотивне брошуре у Пешачкој зони, волонтери овог удружења желели су да упуте поруку Крагујевчанима, пролазницима свих генерација, да хуманим гестом – позивом на број 1150, али и донирањем новца могу да помогну родитељима и малишанима који болују од малигних болести.

Међу активистима НУРДОР-а, који су у централном градском језгру учествовали у обележавању Међународног дана деце оболеле од рака, позивајући грађане на хуманост, нашла се и Крагујевчанка Наташа Врањешевић, чија је ћерка Теодора успела да победи леукемију и врати се нормалном начину одрастања.

Број деце оболелих од малигних болести расте, а лекари наглашавају да је за њих најзначајнија рана и тачна дијагностика која води до излечења.

У Србији постоји болница за хемато-онкологију, пет родитељских кућа у којима бораве оболели малишани са родитељима, играонице на одељењима болница, педесетак кампова за рехабилитацију, а хиљаду волонтера у земљи активно ради у НУРДОР-у.

До сада је уложено три стотине милиона динара у унапређење квалитета лечења и живота оболеле деце у Србији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *