„Дуван слама срца“

Под слоганом „Дуван слама срца“, светски дан без дуванског дима биће обележен 31. маја у Пешачкој зони у организацији Центра за промоцију здравља који ради при Институту за јавно здравље Крагујевац.

Циљ манифестације је скретање пажње јавности на многобројне ризике по здравље због конзумирања цигарета.

Светска здравствена организација и њени партнери сваке године 31. маја обележавају Светски дан без дувана истичући здравствене ризике који се повезују са употребом дувана.

Овогодишња тема је „Дуван и болести срца и крвих судова“ док се кампања одвија под слоганом „Дуван слама срце“.

Као последица конзумирања цигарета наводи се настанак и развој кардиоваскуларних болести , можданог удара и болести периферних крвих судова.

На територији Србије забележен је незавидан проценат пушача од 38 процената активних корисника дувана.

Институт за јавно здравље Крагујевац годинама спроводи саветодаван рад у одвикавању од пушења са веома успешним резултатом.

Према подацима овдашње здравствене Установе 35 одсто пријављених корисника престало је са конзумирањем цигарета.

Светски дан без дуванског дима и ове године биће обележен у Пешачкој зони.

Због кардиоваскуларних болести које су повезане са дуваном умре више људи него од било које друге болести у свету, што је преко 7 милиона људи сваке године.

Крагујевчани који не могу да се изборе са овим проблемом, а свесни су негативних последица дуванског дима, сваког радног дана у Институту за јавно здравље, где их чека тим стручњака, могу да покушају са одвикавањем од никотинске зависности.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *