Едукацијом против вршњачког насиља

Вршњачко насиље је све учесталија појава у друштву, а расправе између малолетника неретко се завршавају бројним психофизичким последицама.

Свакодневни примери указују да су вршњачким насиљем обухваћени и дечаци и девојчице и то од најранијег узраста све до адолесцеције.

Законодавац предвиђа мере укора деликвентима и појачан надзор родитеља и школе.

Стручњаци ипак упозоравају да би требало радити на едукацији од најранијег детињства како би се предупредила агресија деце и младих.

У Крагујевцу и Шумадијском округу забележено је вршњачко насиље углавном међу средњошколцима, док су свађе и злостављања код основаца ређе појаве.

Актери вршњачког насиља су углавном деца и млади који од најранијег детињства испољавају облик агресије.

Такав вид понашања достиже кулминацију током школовања детета, када се насиље обично испољава над вршњацима који су слабији или имају неки проблем.

Стручњаци упозоравају да би требало радити на систематској превенцији овог психичког поремећаја што подразумева организовање спортских садржаја и промоцију здравих стилова живота од најранијег узраста.

Законодавац предвиђа мере појачаног надзора родитеља и школе а насилнике над вршњацима санкционише укором.

Мере репресије и кажњавања могу да буду контрапродуктивне. Како би се искоренило вршњачко насиље овај проблем би требало да решава цела друштвена заједница од породице до школе.

Здарви стилови живота, спортске активности деце, примерени садржаји видео игрица или телевизијских програма најбољи су начин да се превенира агресија деце која води ка вршњачком насиљу.

Неговање породичних вредности, дуг боравак деце у породици, време проведено у природи свакако ће бити од велике користи за малишане који испољавају агресију.

Уколико ипак дође до вршњачких свађа и размирица које могу да буду завршене несагледивим последицама потребно је одмах реаговати и проблем решавати уз надзор стручњака.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *