Едукативна трибина о знаковном језику за запослене у јавном сектору

Комуникација са шалтерским радницима представља највећи проблем глувим и наглувим људима.

Зато је Удружење глувих Крагујевца, за службенике Градске управе, организовало едукативну трибину o знаковном језику.

Радионица је била прилика да се запослени у јавном сектору упознају са употребом знаковног језика, а како би се отклониле баријере које постоје у комуникацији.

Трибини су присуствовали представници јавних служби са којима глуви и наглуви свакодневно долазе у контакт.

У плану је да се организује и едукација о употреби знаковног језика за студенте Факултета медицинских наука, основце и младе.

Закон о употреби знаковног језика се спорије примењује него што се очекивало, кажу у Удружењу глувих Крагујевац, па зато глуви још увек сами ангажују тумаче, а не локална самоуправа.

На локалним самоуправама је да обезбедеда сви имају једнаке услове за живот.

Град Крагујевац, кроз програме и пројекте, подржава све активности Удружења глувих и наглувих, а све у циљу унапређења комуникације и начина живота глувих у граду.

Знаковни језик је матерњи језик глувих особа и основно средство комуникације.

Правилна примена Закона о знаковном језику требало би да омогући бољу инклузију глувих и наглувих особа у друштвени живот заједнице и отклони комуникацијске баријере.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *