Зимске или гуме за све сезоне?

Возаче у Србији само два дана дели од законске обавезе да на аутомобилима монтирају зимске гуме, које су обавезне на возилима до 1. априла.

У крагујевачким ауто сервисима дневно се обави по 100 замена пнеуматика, док се највеће гужве очекују са првим суснежицама.

На тржишту су се појавиле и гуме за све сезоне, које имају низ предности, али и недостатака.

Уколико се возачи одлуче за ову варијанту, требало би да купе оне које имају поред ознаке М+С и симбол пахуљице на планини са три врха, јер сама обележја указују да је индекс пријањања на снегу једнак или већи од 110 у односу на референту гуму са индексом 100.

Аутомобилска прича о гумама, последњих година међу крагујевачким возачима мање- више је солидна. То значи да је све мање возила са „ћелавим“ гумама, а тај покушај возача да прођу јефтиније, срећом по њихову безбедност контролише и кажњава Саобраћајна полиција.

Пошто су се крагујевачки возачи једва одвикли од излизаних гума, прошлих година наступио је нови тренд. А то је, вожња истим, углавном зимским, гумама током целе године. Шта се дешава у том случају? Најбоље поређење те навике, је као када би се, чизме са крампонима носиле у јулу.

Возачи убеђени да штеде, а у ствари оне се, при високим температурама брже троше, лошије коче, повећавају потрошњу горива, бучније су, а највећи трошак долази због тога, што високе температуре трајно мењају карактеристике материјала од којег су направљене, па се зими не понашају исто као и лети.

Летње гуме израђене су од мешавине која се одлично понаша лети, а на ниским температурама се просто уштаве.

У поређењу са кретањем људи, то је као да се по леду хода у пластичним папучама. Зато постављање зимских гума не обавезује возаче да би имали додатни трошак, већ безбедност.

Замена летњих за зимске гуме, иако се чини као још један атак на кућни буџет није неразуман трошак.

Већина сервиса бесплатно монтира гуме, само наплаћује балансирање, које се у зависности од модела и величине аута креће од 250 до 500 динара.

За оне који возе стандардне, просечне српске, односно половне стране аутомобиле издатак је познат. За власнике џипова који су надмашили камиончиће ћелаве гуме и не постоје. Било како било, и једни и други, од 1. новембра морају да имају зимске гуме, а у пртљажнику обавезне ланце.

Закони физике и природе која ће нам обезбедити падавине налажу само једну обавезу. Опрезну вожњух

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *