Енергетска санација јавних зграда смањила потрошњу топлотне енергије

Модернизацијом система даљинског грејања, уградњом мерно регулационе опреме у подстанице, од 2017. до 2019. године двадесетак јавних објеката у Крагујевцу смањило је своју потрошњу топлотне енергије.

Са енергетском санацијом јавних зграда, школа, вртића и установа културе наставиће се и даље.

Улагањем у модернизацију система даљинског грејања у школама ради уштеде топлотне енергије и мерама за смањења потрошње електричне енергије у јавним објектима, уграђена је мерно регулациона опрема у двадесетак јавних објеката у граду.

Када је реч о школама уградњом мерно регулационе опреме у подстанице и термостатских вентила омогућено је искључивање даљинског грејања када се учионице или делови школа не користе, што за последицу има и мање рачуне.

Предузете су конкретне мере и уграђена опрема за компензацију реактивне енергије, како би се смањио утрошак електричне енергије.

У сарадњи са запосленима у крагујевачкој топлани формиран је радни тим за анализу трошкова топлотне енергије, са циљем да се предложе мере којима ће се остварити уштеда.

Захваљујући бази података која омогућава праћење потрошње електричне и топлотне енергије и воде у свим основним и средњим школама, вртићима и установама културе, утврђено је да се из градског буџета само за трошкове електричне енергије у школама годишње издваја скоро 20 милиона динара.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *