„Еуромеланом“ – кампања о превенцији и раном откривању рака коже

Овогодишња кампања за борбу против рака коже „Еуромеланом 2021.“ у Србији ће бити реализована под слоганом „Ваша прошлост одређује вашу будућност“, са циљем да се подигне свест о значају самопрегледа, ране детекције али и неопходности правилног понашња на сунцу и штетног утицаја соларијума.

Еуромеланом кампања ове године обележава се у онлајн формату.

Меланом се најчешће јавља после 50. године живота, али све чешће и код млађе популације, зато је важна рана дијагностика па ће се кампања реализовати и уз помоћ брошура са упутстивима о самопрегледу читавог тела које, како је навела, треба вршити једном месечно.

У случају било какве сумњиве промене на кожи, асимитрије или варијације у боји, потребно је јавити се дерматологу.

Председник Удружења дерматовенеролога Србије проф. доктор Душан Шкиљевић подсетио је колико су соларијуми штетни и нагласио да су у Србији већ три године забрањени за млађе од 18 година, а у неким земљама за све узрасте.

Процењено је да у Србији има око 250 пацијената који имају меланом, али им није дијагностификован јер нису имали адекватан преглед због пандемије.

Лекари наглашавају да метастатски меланом постаје све више хронична, а не смртоносна болест и додају да сада и у Србији постоји адекватна терапија за меланом.

Председник Удружења пацијената оболелих од меланома, Саво Пилиповић, који је 2012. године оболео од ове болести, подржао је кампању и поручио да је захваљујући комбинованој и имунотерапији, упркос тада малим саншама за излечење, се сада осећа добро и нормално функционише.

Чувени одбојкаш и професор спорта и физичког васпитања Владимир Вања Грбићје рекао да превенција представља најбољи лек и указао да професори и тренери треба да креирају свест и културу код најмлађих, јер то, како каже, представља најбољи начин за смањење проблема.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *