Због чега је неопходна промена Устава у области правосуђа?

Промена Устава Републике Србије у области правосуђа је услов за даљу реформу правног система, изјавила је данас у Крагујевцу министарка правде Маја Поповић.

Образлажући разлоге за измену уставних одредби, министарка је нагласила да су оне неопходне не само због европског пута Србије, већ због њених грађана.

Предложене промене Устава предвиђене су као активност у Акционом плану за преговарачко поглавље 23 и најзначајнија су реформа у области владавине права, која представља основну вредност сваког демократског друштва и један од приоритета политике Европске уније.

Циљ је унапређење квалитета правде, независности и непристрасности, стручности и одговорности и ефикасности правосуђа.

Јавном слушању на тему „Промене Устава Републике Србије у области правосуђа“, у организацији Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине, присуствовали су народни посланици, представници Венецијанске комисије, правосуђа, међународних организација, струковних удружења и стручне јавности. Они су разменили мишљења, ставове и конструктивне предлоге.

Присутнима се обратио градоначелник Никола Дашић, који је изразио задовољство што је Крагујевац, као место у којем је донет први Устав Кнежевине Србије, Сретењски устав, домаћин овог скупа.

Закључено је да је свака примедба, сугестија и критика у току јавног слушања од великог значаја, са крајњим циљем да се у оквиру ове дискусије дође до најбољих решења за уставне промене у области правосуђа.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.