Европски дан борбе против трговине људима

У Србији је током прошле године званично идентификовано 59 жртава трговине људима, од чега 24 деце – 16 девојчица и осам дечака.

У првих девет месеци ове године званично су идентификоване 34 жртве, међу којима је десет девојчица.

Размере овог проблема довеле су до активнијег учешћа Црвеног крста у едукативној кампањи намњеној деци и младима, као најчешћим жртвама.

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, који се обележава данас, у просторијама крагујевачког Црвеног крста одржана је радионица за ученике Школе за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“.

Шта је трговина људима, где се одвија, како је препознати и коме се обратити за помоћ, нека су од питања на која су одговарали чланови Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“, како би ученицима Школе за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“ указали на овај проблем.

Имајућу у виду да трговина људима представља један од најтежих и најсложенијих облика насиља, који оставља озбиљне последице на емоционални и социјални развој детета, едукације ове врсте су вишеструко значајне.

Информативна радионица је једна у низу активности које крагујевачки Црвени крст организује поводом Европског дана борбе против трговине људима.

С обзиром на то да су деца и млади најчешће жртве трговине људима, важна је едукација предшколаца и ученика основних и средњих школа.  

Трговина људима и сексуално искоришћавање деце, посебно девојчица, ради остварења зараде и даље су у порасту упркос све већим напорима на сузбијању ове појаве, упозоравају из организација које се баве овим проблемом.

Наглашавају и да је током пандемије постало очигледно да се друштвене мреже и друге онлајн платформе све више користе за врбовање и експлоатацију девојака и девојчица.

У циљу спречавања ширења овог забрињавајућег тренда, неопходна је интензивнија превенција.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *