Научни скуп „Србија 1941. године“ окупио историчаре и кустосе

Новина у програму овогодишњих Октобарских свечаности, поред промоције издавачке делатности Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, је и организовање научних скупова.

Први је одржан у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда, на тему „Србија 1941. године“ и окупио је историчаре и кустосе из наше земље, ауторе истраживачких радова.

Историјским истраживањима нема краја, као и новим тумачењима и упоређивању грађе која се односи на пресудне догађаје током ратова.

Један од преседана био је догађај у Крагујевцу 1941. године, јер се никада до тада, а и после крагујевачког октобра, у историји ратовања није догодила таква врста репресије.

Фашистички режим  једног рањеног немачког војника мерио је животом 50 цивила, а за једног страдалог немачког војника узимао 100 живота Срба, Рома, Јевреја, обичног народа.

После пуних осам деценија, историја тек оштри своја пера.

Култура сећања неодвојива је од образовне мисије.

Новим генерацијама изнова се презентују нова историјска сазнања, а то треба упућивати и широј јавности у земљи и инсотранству, сматрају учесници скупа.

Запажени су и радови Предрага Илића из Историјског архива Шумадије, као и они који су настали као резултат сарадње са водећим историјским институтима у Србији.

Извештава новинар РТК Слађана ОБрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *