Европски дан особа са аутизмом

Резултати детаљних истраживања показују да на хиљаду рођене деце, шесторо има поремећај из аутистичног спектра.

Подизање свести грађана о аутизму допринеће да малишани и одрасли са аутизмом лакше нађу своје место у локалној заједници.

Поводом Европског дана особа са аутизмом, у Пешачкој зони организована је продајна изложба уметничких радова особа са аутизмом.

Предмети су настали у радионици „Наш креативни кутак“ а целокупан приход од продаје намењен је за набавку новог материјала који је неопходан за рад ове креативне радионице.

Аутизам је сложено неуробиолошко стање које утиче на комуникацију, понашање и социјалну интеракцију. Погађа шесторо од хиљаду деце и јавља се четири пута чешће код дечака него код девојчица.

У крагујевачком Удружењу, тврде да аутизам, као вишеструки поремећај, није још увек довољно познат у Србији.

Поводом Европског дана особа са аутизмом, у Крагујевцу је организована продајна изложба њихових уметничких радова.

Деца и млади са аутизмом су, дружећи се, уз помоћ терапеута, осликавали магнетиће, подметаче за чаше, украсне штапиће, слике, а од ове године новина су глицерински сапуни са етеричним уљима, које су понудили суграђанима.

Продајна изложба била је и прилика за промоцију званичног почетка пројекта под називом „Подршка особама са аутизмом за живот у заједници“ који је намењен особама са аутизомом које имају више од 15 година.

Обухвата низ активности које имају за циљ социјализацију младих и одраслих са аутизмом за одвајање од биолошке породице и приппрему за становање уз подршку у будућности.

Пројекат се спроводи у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, а обе пројектне активности финансијски је подржао и град Крагујевац.

Извештава Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *